11.8 C
Belgrade
субота, 25 марта, 2023
xmoto

Dušan Blagojević: Za uspešnu vožnju potrebno je da se dobro snalazite i na brzim i na teškim deonicama!

Jeste li spremni za Gučevo Challenger 2022?

Ostalo je još samo nedelju dana do prve trke u hard enduro sezoni "Gučevo Challenger" koja se već tradicionalno...

Prijave za Xross Hard Enduro Rally 2022 su otvorene!

Xross 2022 će se održati od 18. do 21. maja u Srbiji, kao drugo kolo FIM Hard Enduro Svetskog...

GAME OF STONES – Poslednja trka u kalendaru ove godine!

Poslednja trka u kalendaru ove godine održaće se u Hrvatskoj, u gradu Splitu - Solinu 06 i...

U susret hard enduro sezoni 2020 razgovarali smo sa Dušanom Blagojevićem o startu sezone, najvećim izazovima u hard enduru, kao i o planovima za budućnost.

Dule je hard enduro šampion Srbije 2018 godine u “A” klasi i po mnogom mišljenjima i najbolji vozač iz Srbije.Prošle sezone je napravio pauzu, a da li će ove godine biti na startu, pročitajte u tekstu koji sledi.

Za početak, možeš li da nam kažeš nešto više o sebi – koliko dugo voziš hard enduro, kada i zašto si se opredelio baš za taj sport i da li si se pre toga bavio nekim drugim sportom?

U enduru sam od 2014, a počeo sam jer volim prirodu a i motore. Pre toga sam vozio sport bike dve godine i postao prvak istočne evrope i Srbije.

Prošle sezone si pauzirao, da li možemo da očekujemo tvoj povratak na trke u predstojećoj sezoni?

Planiram ove godine učešce na trkama i u zemlji i inostranstvu. Prošle godine sam imao previše posla ali sam mnogo vremena proveo trenirajući, tako da mislim da sada vozim na sasvim novom nivou i jedva čekam da ponovo stanem na start.

https://www.instagram.com/zoranstevanovic_photographer/

Na kojim trkama si do sada učestvovao i koja je ostavila najveći utisak na tebe?

Što se tiče domaćih, generalno sam se trudio da učestvujem u svakoj trci da podržim sport i organizatore koji ulože mnogo ljubavi i vremena da naprave dogadjaj. Bio je tu naravno Xross, Raška, Loznica, Fruška gora i u svakoj sam zaista uživao. Kada su u pitanju trke u inostranstvu učestvovao sam na Red Bull Romaniacs 2017. koja je verovatno mašta svakog vozača i koja je prilično zahtevna. Osim samih trekova i vožnje, ovde sam bio fasciniran organizacijom i dimenzijom celog dogadjaja.

Šta bi izdvojio kao svoje najveće uspehe? I koje trke imaš u planu da voziš ove godine?

Što se tiče vožnje, tu je pomenuta rumunska trka gde sam 2017-te zbog povrede kolena vozio Bronze i bio brz za tu klasu, a od domaćih Xross Challenge gde sam dosta posmatrao Wade Young-a. Potrudiću se da podržim sve trke kod nas, a posebno se spremam za par medjunarodnih.

Hard Enduro je prilično težak sport i fizički i mentalno. Kako se motivišeš tokom najtežih momenata u trci, kad je granica do odustajanja jako blizu, i koji bi tvoj savet bio mladjim vozačima?

Volim da prekoračim svoje granice svaki put, i kad pomislim da vec očekujem cilj, onda znam da sam dao sve od sebe. Mladje bih savetovao da vode zdrav život i budu strpljivi kada je sport u pitanju. Pre svega ovo bi trebalo da bude zadovoljstvo i da nas čini boljim ljudima na kraju krajeva. Takmičarski duh ne treba da prevagne nad fer-plejom. Takodje ih savetujem da rade na tehnici vožnje pre svega, jer ipak ona bude presudna na kraju.

Znamo da u hard enduru teren varira, ima brzih kao i ekstremo teških delova, često se desi da ista deonica može da bude neprepoznatljiva kad padne kiša ili prodje veliki broj vozača.Kakav teren ti više odgovara, zahtevan-extreme, ili brze enduro deonice?

Da, to je i draž kod ovog sporta, nikad se ne vozi po identičnom terenu, uvek je tu nešto novo.Volim sve terene u prirodi. Za uspešnu vožnju potrebno je da se dobro snalazite i na brzim i na teškim deonicama.

https://www.instagram.com/zoranstevanovic_photogra
pher/

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Pored trka, planiram da uživam u vožnji, da upoznajem strance sa Srbijom i da osvojim još jednu planinu za hard enduro ove godine.

Reci nam za kraj, koji motor preferiras, cetvorotaktni ili dvotaktni 250..300 i zašto?

Posle mnogo sati na različitim motorima mogu da kažem da volim sve nove 🙂 . Dvotaktni mi više odgovara za extreme, da li je 250 ili 300 meni realno ne igra neku veliku ulogu, oba su sjajni motori. Sa četvorotaktnim volim po nekada da se poigram na dugačkim uzbrdicama gde mora da se drži gas, ili kada istražujem novu planinu. Novi KTM TPI motori su zaista izneli dva takta na novi nivo.

Hvala Dule, Balkan Hard Enduro tim ti želi uspeh u predstojećoj sezoni!

dva točka
premium workshop

Jeste li spremni za Gučevo Challenger 2022?

Ostalo je još samo nedelju dana do prve trke u hard enduro sezoni "Gučevo Challenger" koja se već tradicionalno...

Prijave za Xross Hard Enduro Rally 2022 su otvorene!

Xross 2022 će se održati od 18. do 21. maja u Srbiji, kao drugo kolo FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva. Tri dana hard enduro trke,...

GAME OF STONES – Poslednja trka u kalendaru ove godine!

Poslednja trka u kalendaru ove godine održaće se u Hrvatskoj, u gradu Splitu - Solinu 06 i 07. 11. Ovo je druga...

Hard Enduro Divčibare završeno prošlog vikenda.

3. i 4. jula oko 70 vozača je učestvovalo na H.E.R.D. 2021 na Divčibarima. Uprkos velikim vrućinama nedeljama pred trku, uoči trke vreme je...

XROSS CHALLENGE POSTAJE HARD ENDURO RELI: 3 DANA, 3 PLANINE, 300 KM TRASA

XROSS CHALLENGE – DRUGI HARD ENDURO RELI NA SVETU, POSLE RED BULL ROMANIACS Nakon prošlogodišnje prinudne pauze svi smo se uželeli...

More Articles Like This